Povolání a obory v JaD

V Jeskyních a dracích se nachází jedenáct povolání a ke každému alespoň tři obory, u některých i mnohem více. U každého Povolání i Oboru jsme se snažili, aby měly svou jedinečnost, a to jak v rámci Jeskyní a draků, tak všech původních materiálů. A věřím, že si každé zaslouží trochu představit: Popsat myšlenku za ním a případně i inspirační zdroje a postavy, které byly pro obor předlohou nebo se pro ně hodí, nebo se podělit o nějaké ty zajímavosti ze zákulisí tvorby.

Čti dále…

Termín vydání? Říjen 2021!

Tajené - a odkládané - datum

Když jsme v současném týmu převzali práce na JaD, ohledně termínů jsme se domluvili na dvou věcech. Zaprvé jsme si dali jasný deadline, a zadruhé jsme si slíbili, že o něm nikomu neřekneme, dokud nebude skutečně hotovo. Obě věci spolu souvisí. Termín byl důležitý, abychom si mohli určit realistický rozsah hry, sledovat postup a aby nás něco skutečně tlačilo do práce. Utajení termínu bylo důležité, protože termín musí být možné (odůvodněně) posunout bez toho, aby to všechny okolo zklamalo. A i když jsme poslední dobou už naznačovali, že se vydání blíží, datum jsme skutečně udrželi v tajnosti. Což bylo dobře.

Čti dále…

Co jsou dobrá pravidla?

Na pravidlech nezáleží.

Tuhle větu jsem slyšel i četl už nekonečně krát. Takřka vždy od mnohaletých hráčů, kteří hráli převážně jeden systém, popř. několik málo podobných systémů stejným herním stylem. Kdokoliv, kdo vyzkoušel různé systémy a herní styly, ví, že není pravdivá. Na pravidlech záleží. Jak nebezpečné jsou boje, jak snadné je vyhodnotit improvizovanou akci nebo bojový manévr, jakou hra dává šanci na úspěch té které akce a jak nakládá s neúspěchem, jaký význam má výbava a náhoda oproti hodnotě vlastností postavy, jak je hodnocené překvapení nebo taktická pozice, jak se projevují sociální schopnosti postavy a mnoho a mnoho dalšího citelně mění, jak hráči hru hrají.

Čti dále…

Ohlédnutí za finálním textem

Dopsáno

Před rokem a půl jsem převzal tvorbu Jeskyní a draků. Projekt byl po předchozích problémech ve stavu "chaotické rozpracovanosti", měl z mého pohledu podivný rozsah (co v knize být mělo a nemělo), některé hotové věci mi svým zpracováním nevyhovovaly a autorský tým byl v podstatě zcela rozpadlý. Takže jsem se po dohodě se Skavenem (vydavatelem), který mi dal prakticky volnou ruku, rozhodl začít v podstatě úplně od začátku. Sestavil jsem nový autorský tým, více méně namátkou jsem vybral od čeho začít (tvorba nových Oborů povolání) a začli jsme tvořit od základu znovu.

Čti dále…