Blog: Obsah

Jeskyně a Draci pro začátečníky

Jeskyně a draci necílí jen na stávající hráče, ale i na úplné začátečníky. Ti mohou nad JaD váhat kvůli jejich velkému rozsahu - ale zbytečně! Aby mohli jít hrát, stačí jim přečíst jen o málo víc, než úvodní komiks. Zbytek knihy jsou materiály pro další měsíce a bez nadsázky roky hraní - alternativní a rozšiřující pravidla, inspirativní texty, seznamy kouzel a ukázkových kouzelných předmětů, protivníků a mnoho dalšího. JaD ale na začátečníky nepamatuje jen co do rozsahu - čím dalším jim vychází vstříc?

Čti dále…

Tvorba postavy hrou

Tvorba postavy je nutnou, avšak zejména pro pravidla neznající nováčky často poněkud nudnou a zdlouhavou úvodní částí hraní RPG. Ne však v JaD! V JaD je samotná tvorba postav součástí probíhající hry a i úplný nováček si během chvíle zvládne bez pomoci udělat svou vlastní postavu na míru, která bude co do “optimalizace” srovnatelná s postavami zkušených hráčů! Jak taková tvorba probíhá?

Čti dále…

Budoucnost minulosti

Povolání a Obor charakterizují dráhu, na kterou se Hráčská postava vydala a co do pravidel nejvíce vystihují její schopnosti a herní možnosti. Postavu nicméně tvoří i další charakteristiky, které vystihují, kým byla předtím, než si tuto cestu zvolila, a vypovídají i hodně o tom, kým postava vlastně je - její biologický původ, tedy Rasa, a její společenský původ, tedy její Zázemí, v JaD navíc se Společným zázemím celé družiny. A právě na tyto charakteristiky se dnes podíváme blíže.

Čti dále…

Žánry a styly JaD

Prolézání nebezpečných podzemí a ztracených chrámů, výpravy do neznámých džunglí, pirátská dobrodružství, boje s temnými armádami, hraní mocenských intrik nebo rytířů v Artušovsky laděných příbězích - to vše je jen několik z mnoha různých žánrů, která lze v Jeskyních a dracích hrát. Různé styly ale vyžadují různé přístupy - a mnohdy i různá pravidla - a podobný rozsah možností zabalený v jedné hře není jen tak. Jak tedy Jeskyně a draci podporují tak pestrou paletu žánrů a stylů?

Čti dále…

Průvodce Průvodců hrou

Psaní pravidel pro Hru na hrdiny není jen o samotných pravidlech, ale i o mnoha radách, postupech a návodech pro hráče, jak co do použití pravidel při hře, tak co do samotného hraní. Stejná pravidla s jinými radami a návody mohou vytvořit velmi odlišnou hru. S ohledem na začátečníky mají mezi těmito radami zvláštní místo zejména rady pro Průvodce hrou - jak rady pro vedení hry, tak rady pro přípravu hry. Jak jsme k nim v JaD přistoupili?

Především velmi opatrně a se zvláštní péčí a respektem.

Čti dále…